Kurser & workshops

Workshop i Hönsesstrik

Kursbeskrivning:
Hönsestrik är en friare form av berättade mönsterstickning som har sitt ursprung i 1970-talets Danmark. Karaktäristiskt är de färgglada mönsterbårderna och de instickade personliga och politiska budskapen. Under senare år har Hönsestrik hittat nya uttryck i gerillaslöjden.
Hönsestrik är ren okynnesstickning, utan pekpinnar och där du har möjlighet att släppa loss och frossa i färger mönster och fylla din stickning med eget innehåll.
Kursens innehåll:
Historien bakom Hönsestrik, inspiration, tekniktips, färglära, mönsterkavalkad och självklart stickning!  Vi bekantar oss med Hönsestrik genom att börja sticka ett mindre projekt.

På de här platserna kommer jag att ha workshop i Hönsestrik framöver:

Knuten Garn, Jönköping, 18-19 November 2023, Hönsestrik
s mer här: https://www.knutengarn.se/kalendarium/

Halmens hus i Bengtsfors
11 och 12 november 2023, Hönsestrik OBS! Två endagskurser
Läs mer här: https://www.halmenshus.com/kurser/

Knit one Purr one, Folkared
25-26 November 2023, Hönsestrik
Läs mer här: http://www.knitonepurrone.se/kurser-37670338

Handverket, Stockholm
16-17 December 2023, Hönsestrik

Läst mer här: https://handverket.se/wp-content/uploads/2023/04/Workshop-i-Honsestrik-med-Anna-Bauer-16-17-dec.pdf

The Lab by Tant Hulda, Lund
3-4 februari 2024
Mer info kommer

Handverket, Stockholm
10-11 februari 2024

Mer info kommer

Folkuniversitetet, Kungsbacka
24-25 Februari
2024
Mer info kommer

Ærøskøbing, Danmark
8-10 Mars, 2024

Läs mer här: https://www.youneverknitalone.dk/marts-retreat-2024

Stickfest mitt i havet, Karlskrona
13-14 april 2024
Mer info kommer.

Stick-retreat I Frankrike med Hönsestrik
1-8 september 2024

Läs mer här: https://www.lestroisfontaines.info/retreats-i-frankrig

Komponera din egen ok-tröja

Kursbeskrivning: 
Tröjor med mönsterstickade ok känner vi igen från flera många olika sticktraditioner, allt ifrån de legendariska Bohus stickning tröjorna, till de rustika isländska. Själva konstruktionen inbjuder till variation och lek med färg och mönster. Under kursen kommer vi att komponera, skissa, planera och börja sticka på våra egna tröjor (eller koftor) med mönsterstickade ok.
Innehåll:
Genomgång av ok-tröjans olika delar och vad som kan vara bra att tänka på. Färgsättning, passform, ändringar efter personliga önskemål, detaljer, tips och trix. 

På de här platserna kommer jag att ha workshopen “Komponera din egen ok-tröja” framöver:

Konstepidemin, Göteborg
27-28 april 2024, Komponera din egen ok-tröja

Kl 10-16 båda dagarna.
Pris 2200 kr inklusive fika.
För frågor och anmälan maila: anna@annabauer.se

Växtfärgningskurs
4 dagar på Konstepidemin i Göteborg.

Datum: 17-20 augusti 2023.
Kl 10-17 alla dagar
Plats: Konstepidemin i Göteborg. Hus 5.

Innehåll: 
Vi färgar ullgarn med färgämnen från naturen. Vi går tillsammans igenom hela färgningsprocessen, med förarbete, olika betningar och färgar garn i alla regnbågens färger med bland annat lök, koschenill, indigo, krapp och bresilja. På slutet experimenterar vi med efterbad och överfärgningar som kan ge spännande färgresultat. Du kommer att komma hem med färgat garn som räcker till flera av höstens projekt.
Efter avslutad kurs kommer du att ha ”körkort i växtfärgning”, dvs ha tillräckliga grundkunskaper för att fortsätta färga på egen hand.
Vi håller mestadels till utomhus, men under tak.

Med Eva Zethraeus, keramiker och Anna Bauer, textilkonstnär.

Pris: 3800 kr/person (varav 1200 kr i anmälningsavgift)
Färgämnen, mineraler, fika och färgrecept ingår.
Garn finns att köpa på plats till självkostnadspris.
Max 10 deltagare/kurs.

Anmäl dig genom att skicka ett mail till Anna: anna@annabauer.se
När du anmält dig kommer du få en faktura på din anmälningsavgift avgift, när den är  betald är din plats på kursen garanterad. För att undvika tomma kursplatser bör kursavgiften ara oss tillhanda den 3 augusti, annars går platsen vidare till kölistan.
Anmälan är bindande, eventuell avbokning sker senast 2 veckor innan kursstart. Efter det återbetalas endast halva kursavgiften vid uppvisande av sjukintyg.

Mer info om praktiska detaljer, som vägbeskrivning, parkering, tips på övernattning, betalning mm skickas ut ca 2 veckor innan kursstart.Kom på fullspäckad inspirationshelg på Konstepidemin i Göteborg med Erika Åberg och Anna Bauer

Datum:
1- 3 september 2023
Tider:
Fredag kl 19-21, lördag och söndag 10-17
Plats:
Konstepidemin i Göteborg, hus 10 

Helgen går i färgens och mönsterstickningens tecken. Vi inleder fredagskvällen med presentationer och ett samtal mellan oss kursledare om inspiration. 
Varför vi håller på, vad vi brinner för – hur vi tänker och gör. Under lördagen och söndagen går ni ett pass för Anna Bauer och ett för Erika Åberg. Vi letar mönster och färger i närmiljön och fantasin, ritar och stickar. Föreställande och ickeföreställande. Vi gör färgkartor och skissar för kommande projekt, stickar livets provlappar. 

Under Erikas pass kan du välja att antingen bara samla inspiration, rita eller planera ett särskilt projekt eller så ritar du mönster till och påbörjar en halskrage. Under passet hos Anna blir det fokus på att mönstra och provsticka ett ok till en tröja! Båda dagarna kombinerar du några av dina egna mönster och färger från Konstepidemin och vår helg. Vi avslutar på söndagen med att visa varandra. Ett eller annat ateljébesök hoppas vi också på att få till.

Anmälan till Erika Åberg ( erika@wynjaproduktion.se )
Pris: 2 450 kr inkl fika

Sista anmälningsdag 1 augusti. Du får en bekräftelse på din anmälan och i god tid före kursen kommer det mer information om vad du skall ta med dig, om helgens program och anmälningsvillkor. Faktura skickas separat. 
För att undvika tomma kursplatser bör kursavgiften vara oss tillhanda den 8 augusti, annars går platsen vidare till kölistan. Anmälan är bindande, eventuell avbokning sker senast 2 veckor innan kursstart. Efter det återbetalas endast halva kursavgiften vid uppvisande av sjukintyg.

Varmt välkommen hälsar Anna och Erika!

——————————